Basset Hound – un caine prietenos si docil

Basset Hound – un caine prietenos si docil
Istorie

Un caine de talie medie, cu picioare scurte, inteligent si cu un simt olfactic dezvoltat – Basset Hound. Acesta face parte din marea familie a cainilor de vanatoare fiind inrudit cu cainii de Artois, adusi in Normandia cu scopul de a dezvolta un caine de folos vanatorilor, rezistent si cu abilitati olfactive remarcabile.

Bass inseamna in franceza “coborat, jos, aproape de pamant”. Prima mentiune a unui caine de vanatoare din aceasta categorie a aparut intr-un manual de vanatoare care dateaza din secolul al XVI-lea. Lucrarea La Venerie, scrisa de Jacques Fouilloux in 1562 cuprinde reprezentari grafice ale unor caini asemanatori Basset-ului din punct de vedere al caracteristicilor fizice. Vanatoarea a devenit din ce in ce mai populara in Franta in jurul sec. XVII-lea, odata cu aparitia armelor de foc insa caii erau accesibili doar nobililor sau persoanelor de rang inalt intrucat aveau un pret crescut. Astfel Basset Hound s-a dovedit un bun companion in cadrul partidelor de vanatoare (iepuri, caprioare, vulpi, fazani.) pentru toti pasionatii de aceasta activitate.
Basset Hound-ul era cunoscut in Anglia inca din timpul lui William Shakespeare. Marele artist ne ofera o descriere in detaliu a acestui caine in opera Visul unei nopti de vara.
Astfel aceasta rasa de caini de vanatoare a fost dezvoltata pentru a fi un ajutor de folos in cadrul partidelor de vanatoare – era capabil sa urmareasca si sa adulmece foarte bine vanatul dar nu se putea indeparta prea mult de vanator datorita picioarelor sale scurte. In timp Basset Hound a devenit un caine de companie fiind preferat pentru caracteristicile fizice cat si temperamentul echilibrat.

Caracteristici fizice

Este un caine cu un corp masiv, solid, un schelet osos compact si labe groase. Corpul sau este mai degraba lung, pieptul deschis si gatul puternic – acest caine are o aparitie puternica, emanand rezistenta. Coada este lunga, groasa la baza, usor curbata spre varf, pozitionata de obicei vertical. Capul prezinta cateva caracteristici inconfundabile printre care enumeram: urechile lungi, supradimensionate, rotunjite la baza, catifelate si ochii, potrivit de mari avand insa pleopa inferioara flasca, expunand tesutul interior. Acestea ii confera aspectul caracteristic, amuzant si adorabil in acelasi timp. Privirea acestora are o anumita expresivitate, care sugereaza docilitate si tristete in acelasi timp. 

Din punct de vedere structural, corpul acestor caini se dezvolta mai lent astfel incat un Basset atinge maturitatea in jurul varstei de 2 ani. Acesta va avea o greutate de 23-30 kg si o inaltime de 35-38 cm. Blana acestui caine are o textura neteda, moale, fiind in dublu strat, cu un fir mic spre mediu ca lungime. Cele mai frecvente culori sunt maro, negru si alb precum si o combinatie intre acestea 3.

Personalitate si temperament

Este un caine potrivit atat pentru casa cat si pentru apartament insa fiind un caine de vanatoare prefera spatiile deschise cum ar fi curtile sau terasele. Alaturi de familie si in cadrul locuintei este linistit si destins – prefera compania oamenilor, a copiilor si a altor animale. In anumite situatii este extrem de sociabil si curios in a explora imprejurimile. In acelasi timp are nevoie si de un spatiu de exprimare intrucat nu este un caine cu tendinte de atasare exagerata ci mai degraba unul independent.





Date fiind originile sale si contextul vanatorii acestui caine ii face placere sa interactioneze cu oamenii si sa socializeze cu acestia. Daca este ignorat prea mult timp Basset Hound are tendinte distructive sau va latra in exces de aceea recomandam sa-i oferiti un partener de joaca pentru a nu va simti lipsa cand este lasat singur.

Simtul olfactiv dezvoltat

Se poate spune ca Basset Hound-ul este cainele cu cel mai fin miros si aceasta deoarece prezinta o structura complexa a receptorilor care sunt responsabili cu perceptia olfactiva. Mai mult decat acest caine are o arie mai extinsa a creierului care se ocupa cu gestionarea perceptiilor de miros si astfel se afla printre primele locuri in ceea ce priveste sensibilitatea olfactiva. Basset Hound-ul are capacitatea de a detecta mai multe amprente olfactive insa poate alege una de maxim interes pentru a o adulmeca. 

Dresaj

Este foarte important sa incepeti din vreme dresarea acestui caine – are nevoie de repere pentru a-si dezvolta trasaturi echilibrate de comportament. Pe de alta parte acest demers aduce anumite provocari intrucat Basset Hound este un caine cu un temperament alert, distras de mediul inconjurator si independent. Uneori va puteti confrunta cu o atitudine dezinteresata sau pasiva insa aceasta este normala pentru un caine de vanatoare. Mai mult decat atat va trebui sa adaptati programul de antrenament personalitatii sale sensibile si uneori, rebele. Utilizati recompense si aprecieri pentru orice comanda indeplinita cu succes.

Ingrijire

Un asemenea caine are nevoie de un program de masa si un constant exercitiu fizic intrucat are o predispozitie spre a acumula greutate. Structura corpului nu ii permite miscari ample sau flexibile asadar este nevoie sa-l stimulati in activitati potrivite capacitatilor fizice. 





Va fi nevoie sa acordati o atentie suplimentara igienizarii urechilor si ochilor – intrucat corpul sau este la o distanta mica fata de pamant va avea nevoie de bai mai dese. Chiar daca este un caine cu par scurt acesta naparleste pe tot parcursul anului astfel ca o periere pe saptamana va ajuta la mentinerea curateniei in casa.

Curiozitati

1. Structura fetei, urechile ample, lungi si cutele de piele de pe fata au un rol principal si anume acela de a capta mirosul pentru a fi mai usor de detectat. De asemenea picioarele scurte asigura in mod eficient contactul cu pamantul si formeaza “un spatiu de colectare al mirosului”.  Astfel ca natura a avut grija sa armonizeze aceste trasaturi pentru a maximiza anumite functii ale organismului, toate acestea facilitand adaptarea la mediu.

2. Acest caine este inzestrat de asemenea cu capacitatea de a latra sau urla intr-un mod aparte. Asadar este important sa fiti atent la mesajele pe care vrea sa le transmita cainele dvs. De obicei cand este lasat singur prea mult timp are tendinta de a urla prelung. 

3. Este o rasa preferata in cadrul show-urilor TV, diverselor emisiuni de divertisment si filmelor. 


 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!