Afla cum poti contribui la combaterea violentei impotriva animalelor

Afla cum poti contribui la combaterea violentei impotriva animalelor
“In vremurile actuale omul a uitat sa respecte natura si animalele. Viata in mediul urban separa oamenii, ii obliga sa se adapteze unui trai individualist, in opozitie cu legile naturii. De multe ori sunt nevoiti sa traiasca privati de anumite nevoi esentiale cum ar fi conexiunea cu alta fiinta, grija, iubirea, compasiunea fata de ceva sau cineva. Animalele de companie pot suplini si satisface, pana la un anumit punct aceste nevoi. Acestea au capatat, pe buna dreptate, un statut superior in viata omului. Au fost primite in casa, familie, li se ofera ingrijire si hrana de calitate.”  




La polul opus exista animale, din toate categoriile, care sunt exploatate de oameni, folosite in laboratoare de testare sau doar in scop comercial.

Industria animalelor de companie s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Au aparut chiar ferme de reproducere accelerata in cadrul carora se incalca sistematic, cu buna stiinta, drepturile animalelor singurul obiectiv fiind cel de castig banesc.


Caine abandonat/parasit care priveste in obiectivul aparatului

In cadrul acestor spatii cainii sunt priviti strict ca marfa generatoare de profit si de aceea este stimulat in exces procesul de reproducere.  
La nivel international s-au infiintat structuri care au ca obiectiv protectia animalelor si a drepturilor acestora dar exista de asemenea si multe initiative individuale in acest sens. Iubitorii de animale au pus bazele unor asociatii si organizatii non-guvernamentale (ONG-uri) care au ca scop protejarea acestora. Aici sunt primite animalele de companie abandonate, neglijate sau traumatizate, caini sau pisici si le este oferit un adapost, hrana si ingrijire medicala. In paralel se desfasoara programe de constientizare si educare a societatii in ceea ce priveste modul corect de raportare fata de animale. 

Adoptia sau achizitionarea unui caine sau a unei pisici trebuie sa porneasca de la un principiu de baza si anume de la asumarea responsabilitatii in ceea ce priveste ingrijirea acestuia. De cele mai multe ori acest angajament este superficial iar la un moment dat animalele sunt alungate, abandonate, chiar traumatizate fizic si psihic. Cruzimea fata de animale include acte rau intentionate, ignorarea si neglijarea nevoilor acestora. Ele sunt private de hrana, apa, sunt chinuite fizic si emotional.





Studiile psihologilor au aratat ca orice persoana expusa in copilarie unui abuz poate dezvolta in perioada adulta dezechilibre de ordin psihic, emotional iar o forma de manifestare este cruzimea fata de animale. 
Violenta impotriva animalelor a fost legata de o probabilitate mai mare de violenta criminala si diferite forme de abuz domestic.

Semnele de manifestare ale unui animal traumatizat:
  • Infometare si deshidratare
  • Traume vizibile ale corpului
  • Lipsa de curatenie si conditii insalubre in zona de locuit a animalului
  • Legarea sau inchiderea in cusca
  • Semnale ca animalul a fost instruit pentru a lupta
  • Prea multe animale care traiesc intr-o casa sau pe o singura proprietate

Mai jos sunt detaliate 2 din cele mai des intalnite forme de violenta precum si cateva sugestii privind gestionarea acestora:

1.Violenta fizica – de exemplu legarea – practica prin care cainele este legat de un obiect greu si lasat nesupravegheat. Animalul poate avea o oarecare libertate de miscare iar in acest caz se foloseste un lant mai usor sau o franghie. Termenul de inlantuire se refera la situatiile in care cainele este imobilizat si sunt folosite lanturi grele si groase in acest sens.

Oamenii recurg la aceste metode din mai multe motive – majoritatea fac acest lucru din ignoranta, lipsa de educatie si respect fata de animale. Normele sociale de ingrijire a animalelor recomanda evitarea acestor practici.

Ce se poate face daca intalnim un caine imobilizat sau inlantuit?

In acest caz este necesara sesizarea Serviciului de Protectie a Animalelor. Stapanul animalului va fi vizitat de o echipa iar membrii acesteia vor evalua cazul. Acestia pot oferi sfaturi proprietarului si vor realiza un raport (se va lua in calcul starea de sanatate a cainelui si modul de raportare al stapanului fata de acesta). O parte din aceste situatii pot fi eliminate prin atitudine proactiva, implicare si sprijin din partea membrilor comunitatii. Masurile punitive sunt necesare doar in conditii extrem de grave. O alta metoda de implicare este contactarea unui ONG specializat in ajutorarea animalelor si medierea relatiei intre reprezentantii acestuia si stapanul cainelui. Va putea fi ajutat cu informatii, resurse si servicii privind ingrijirea animalului in functie de atitudinea si disponibilitatea sa.

2. Violenta din punct de vedere emotional si psihologic – asemeni oamenilor, cainii si pisicile traumatizate pot dezvolta tulburari de comportament, teama si anxietate. Animalele au tendinta de a fugi atunci cand sunt speriate si pot deveni agresive cand sunt fortate sa realizeze anumite actiuni. De asemenea, acestea pot manifesta comportamente de evitare, se pot ascunde, pot fi agitate. Trauma poate avea manifestari diferite cum ar fi tremurul corpului, urinare si/sau defecare. Aceste reactii apar atunci cand animalele sunt agresate verbal sau sunt obligate sa realizeze ceva impotriva vointei.

Cum se poate ajuta in asemenea cazuri un animal? 

Primul pas este asigurarea unui spatiu securizant. Unul din cele mai des intalnite moduri de a traumatiza un animal este privarea de libertate. Un adapost dedicat animalelor abandonate satisface nevoia de siguranta a acestora. Animalul va invata sa se integreze intr-un mediu sigur unde nu exista amenintari sau pedepse.

Modalitati de a veni in sprijinul animalelor agresate si de a ajuta la stoparea violentei:




 
  • Combaterea reproducerii peste masura – numarul animalelor se poate reduce semnificativ folosind sterilizarea. Astfel se va putea evita abandonarea puilor care nu pot fi crescuti si hraniti in mod corespunzător. Cu alte cuvinte este de dorit sa prevenim in loc sa tratam. Sterilizarea asigura beneficii pentru sanatatea animalului si ajuta la cresterea duratei de viata a acestuia.
Ingrijirea unui animal presupune costuri ridicate iar gestionarea responsabila a reproducerii este cea mai buna cale de a evita abandonul sau episoadele traumatizante atat pentru om cat si pentru animal. 
 
  • Manifestarea bunatatii si compasiunii fata de alte animale de companie
  • In cazul in care se observa cruzime, abuz sau neglijarea animalului este importanta raportarea la Serviciul de Protectie a Animalelor
  • Educarea copiilor astfel incat acestia sa manifeste respect pentru animale
  • Solicitarea unor legi mai stricte pentru protectia animalelor
  • Adapostirea unui animal, in limita disponibilitatii.

Orice animal traumatizat are nevoie de intelegere, blandete si compasiune. Exista foarte multe asociatii dedicate ingrijirii animalelor care pot oferi materiale, consiliere si sprijin real in acest sens. Trebuie sa ne opunem oricarei manifestari de agresivitate fata de animale si sa actionam cu fermitate atunci cand este necesar.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!