Adoptati – salvati o viata!

Adoptati – salvati o viata!
Decizia de a adopta un caine impune o informare corecta, pentru bunastarea noului tau animal de companie. Adoptia unui caine poate fi un moment coplesitor daca nu stiti de unde sa incepeti, insa este distractiv si interesant. Indiferent daca alegeti sa adoptati un caine adult sau un pui, exista argumente pro si contra, iar decizia este una foarte personala, pentru care va trebui sa va informati atent si sa va ganditi la tipul de camin pe care i-l veti putea oferi.

In Romania exista mai multe asociatii, ONG-uri si adaposturi unde cainii asteapta noi stapani. Veti gasi multe astfel de optiuni, cautand online sau poate chiar la recomandarea unui medic veterinar. Cand ati gasit un centru de la care sa adoptati un caine stabiliti o vizita. Adapostul trebuie sa aiba un aspect si un miros placut, iar personalul trebuie sa aiba timp sa discute cu dvs.





Daca vreti sa aduceti in familia dvs. un nou membru blanos, trebuie sa fiti sigur ca este momentul potrivit si ca sunteti constient(a) de toate responsabilitatile care vin odata cu adoptia unui caine. Cainii sunt animale sociale care au nevoie de timpul, iubirea si atentia dvs, iar ca sa fiti un stapan(a) responsabil(a), trebuie sa ii vaccinati, sterilizati/castrati, microcipati, dar si alte lucruri cum ar fi hrana sau perierea blanii. Pentru a trece cu usurinta peste aceasta etapa, puteti incepe tranzitia facand unele schimbari. Mai exact:

1.Cumparati toate accesoriile necesare

Inainte de a-l aduce acasa, cumparati tot ce aveti nevoie pentru a-i asigura confortul si siguranta. Pe langa articolele de baza, o zgarda si o lesa, bolurile pentru hrana si apa, veti avea nevoie de un patut pentru caine, o usa pentru caine, jucarii, recompense si articole pentru ingrijire. Ar fi indicat sa aveti si articole pentru dresaj si solutii enzimatice pentru curatarea mainilor, in caz de accidente la primele antrenamente din casa.





2. Pregatirea casei

Este indicat sa pregatiti spatial inainte de sosirea unui catel in casa dvs. Mergeti prin casa si adunati articolele care ar putea fi daunatoare pentru catelusii mici sau prea curiosi si luati acele articole pe care nu doriti sa le roada.
Trebuie de altfel, sa pregatiti si familia, hotarati care dintre membrii familiei se vor ocupa de hranire, plimbare si dresaj. Daca exista si alte animale ce locuiesc deja in casa, aveti grija ca zonele lor sa fie actualizate pentru siguranta fiecaruia. Iar daca aveti si pisici, ar trebui sa aveti o zona speciala unde se pot retrage, la care cainii nu au acces, oferindu-le astfel o modalitate de a se obisnui cu noul sosit in casa lor.

3. Alocati un spatiu pentru el

La fel ca si in cazul animalelor de companie pe care deja le detineti, alocati un spatiu privat si pentru noul venit. Proprietarii de animale de companie au o aversiune fata de custile pentru caini, in de fapt cainii le considera mai degraba propriile camera de odihna decat niste vizuine.
Acestea de altfel, pot fi si un loc sigur in perioada in care se adapteaza cu noul mediu. Daca preferati sa nu utilizati o cusca, atunci puteti utiliza o camera doar pentru el, il puteti vizita acolo pentru a ajuta in procesul de imprietenire, insa pentru un moment lasati alte animale de companie si copii afara.





4. Planificati cum si cand sa-l aduceti acasa

Daca este posibil, luati-va cateva zile libere de la munca sau planificati adoptia astfel incat sa va luati cainele la un sfarsit de saptamana, cand sunteti mai liber. Insa nu-l luati la inceputul unei vacante lungi – daca se obisnuieste sa fiti mereu acasa poate dezvolta anxietate de separare cand va veti intoarce la munca.
Este indicat sa va conduca cineva sa-l luati sau sa va insoteasca pentru a-l ajuta sa se simta confortabil in timp ce conduceti. Nu uitati sa luati zgarda si lesa si aduceti-l direct acasa fara a va mai opri pe drum. 

 Aratati-i imprejurimile tinandu-l in lesa si lasati-l sa exploreze si adulmece interiorul casei. Familiarizati-l hrana, patutul si jucariile si in acelasi timp impuneti limitele prin comenzi scurte ca  “Nu” sau “Lasa-l”. 
Explorarea curtii in lesa il ajuta deoarece il ofera timp si spatiu suficient sa adulmece noile imprejurimi. Dca ati alocat in gradina un spatiu pentru a-si face necesitatile fiziologice, duceti-l acolo si recompensati-l cand il foloseste.

5. Prezentati-I familiei

Tineti ceilalti caini in lesele lor si supravegheati-le interactiunile, tinand cont de faptul ca modul in care decurge acest process ii poate face sa devina posesivi teritorial cu noul sosit. Impiedicati copii sau alte persoane sa imbratiseze cainele – puteti insa permite sa se imprieteneasca cu el oferindu-i o recompensa.





6. Incepeti imediat dresajul

Chiar si cainii adulti care au fost dresati anterior vor necesita un mic dresaj la domiciliu. Daca aveti de gand sa faceti asta intr-o cusca, prezentati-I cusca imediat si exersati mai intai lasandu-l inauntru cu o jucarie si pentru perioade scurte de timp pentru a se obisnui, timp in care veti iesi din cusca. Aveti rabdare in timpul dresajului, odata ce catelul intelege cum sa se comporte acasa, puteti incepe sa il invatati cum sa se poarte afara.

La inceput, tineti-l in lesa pentru a va asigura ca nu va fugi. Stabiliti cateva ritualuri zilnice si, daca lasati cainele singur, asigurati-va ca nu devine stresat inainte de plecarea dvs. Nu acceptati comportamentul agresiv al cainelui tau chiar si un simplu marait trebuie corectat. Daca reactionati prompt si sistematic atunci cand cainele are o atitudine necorespunzatoare, ii veti putea corecta comportamentul. Colaborarea cu un dresor profesionist va poate ajuta, deoarece daca veti permite ca acest comportament sa persiste, cu timpul se va inrautati.

Adoptia unui caine este un angajament important, care trebuie cantarit cu atentie, iar, daca decizia dvs. este complet informata, rezultatul poate fi o relatie plina de satisfactii atat pentru caine cat si pentru dvs.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!