9 lucruri pe care (poate) nu le știai despre limba câinelui tău!

9 lucruri pe care (poate) nu le știai despre limba câinelui tău!

Chiar dacă noi oamenii o folosim pentru doar câteva chestii (cum ar fi vorbitul, mestecatul, fluieratul), câinii își folosesc limba la adevăratul ei potențial. Te minunezi cum o folosește pentru a pescui până și ultima bobiță din bol și te trezești cu ea pe față când ți-e dimineața mai lungă și mai dragă...

Dar uite câteva lucruri pe care ori nu le știai, ori ți le spunem noi altfel acum. 😄


Câinii se bazează mai mult pe miros, decât pe gust, atunci când decid dacă mănâncă ceva

Probabil unul dintre cele mai inteligente lucruri pe care le fac, câinii se bazează foarte mult pe miros în momentul în care decid dacă mănâncă ceva sau nu. Cam cum făceam noi cu spanacul bunicii când eram mici. 

Ca fun fact, câinii au aproximativ 1700 de „senzori” pentru gust (sau papile gustative). Au puțin mai multe decât pisicile, dar muuult mai puține decât noi oamenii. Noi ajungem la 10.000 de papile!

Câinii reușeșc să simtă gustul amar, sărat, dulce și acru, dar pentru că simt și ei că nu se pot baza atât de mult pe papilele lor gustative (cineva probabi le-a zis că nu-s așa multe), se bazează mai mult pe mirosul lor ultra-dezvoltat. 

Concluzia e destul de simplă: dacă te trezești des lins pe față de câinele tău e posibil să ai un gust foarte bun.


Limba câinilor e de obicei foarte caldă

Asta se datorează și faptului că în general temperatura normală a câinilor e între 38.3 și 39.2 de grade. Iar dacă mai are și febră, trebuie să găsești moduri creative prin care să îi iei temperatura. Hehe, știi la ce mă refer!


Nu toți câinii au limba roz

Contrar a ceea ce ne-au învățat desenele când eram mici, nu toți câinii au limba roz. Sunt două rase de câini din China, Chow Chow și Shar-peii, care au limbile negre sau un albastru foarte închis.

Dacă limba câinelui tău e de obicei roz și brusc are o schimbare de culoare, s-ar putea să ai o problemă. O culoare mult mai închisă poate indica probleme de expunere la soare, la toxine, șoc electric sau o boală legată de inimă sau plămâni. O culoare mult mai deschisă poate fi semn de anemie.


Efectul calmant al linsului de lucruri

Studiile (probabil cele ale cercetătorilor britanici) au concluzionat că linsul produce o descărcare de endorfine în creierul câinelui tău. Asta îi poate face mult mai calmi și relaxați după o zi stresantă. 

Dar (iar la asta chiar nu te așteptai) dacă linge obiecte în exces (sau chiar pe sine), e posibil să fie deosebit de stresat și chiar să fie nevoie de un drum la veterinar pentru rezolvarea unor probleme de… anxietate.


Unii câini au limba prea mare pentru propria gură

Exista chiar o denumire foarte fancy pentru asta: Macroglosia. De obicei se observă la naștere, atunci când limba cățelușului e prea mare pentru o alimentație corectă de la mamă.

Totodată, anumite rase de câini (Boxeri, Mops sau Bulldog englezesc) au limbile mult mai mari decât le permite gura, astfel că le atârnă toată ziua pe afară.


Gura câinelui nu e mai curată decât gura ta

Sau a mea, sau a oricui. Acum nu putem vorbi pentru toată lumea, dar e doar un mit că gura unui câine e mai curată decât gura unui om. Acum partea proastă e că nici a noastră nu e mult mai curată. Sunt cam pe acolo ambele. Studiile spun că ambele guri conțin în jur de 600 de specii de bacterii.

De reținut e faptul că nu sunt chiar aceleași bacterii, deci poate sărutul poate fi înlocuit cu un pupic pe obraz!


Despre proprietățile vindecătoare ale salivei

În afară de situația în care câinele tău se dovedește a fi un adevărat vraci modern, saliva canină nu va vindeca nicio rană. Deși în trecut grecii și egiptenii credeau că saliva are poprietăți vindecătoare, noi ne bucurăm de medicina modernă și apelăm la tratament de specialitate atunci când avem o problemă.

Bine, nici ei nu erau complet pe langa subiect. Există câteva proteine în salivă (atât umană, cât și canină) care opresc infecțiile. Partea proastă e că alte bacterii din saliva canină pot cauza infecții periculoase. Tot mai bine e cu medicul.


Poți fi alergic la saliva canină

Chiar dacă cel mai frumos lucru e să te trezești dimineața lins pe față de câinele tău, aproximativ 5-10% din populație nu se poate bucura asta. Se pare că unii nu sunt alergici doar la părul de câine, ci și la saliva canină.


De ce câinii nu au limba la fel de aspră ca pisicile

Dacă ar fi să alegi între atingerea mătăsoasă a limbii canine și acel „șmirgher” rapid pe care ți-l dă pisica în semn de afecțiune, ce ai alege? 

Dar de ce nu au și câinii limba atât de aspră? Se pare că Darwin vine aici cu răspunsul.

Pisicile, indiferent de talia lor, au fost dintotdeauna ființe mai predispuse în a fi… „vânat”. Pe lanțul trofic normal nu ocupau locul cel mai de sus. Fiind foarte ușor să pice în plasa dușmanilor, pisicile foloseau limbile aspre pentru a-și curăța blana și a-i lua mirosurile puternice care o puteau transforma în pradă.

La polul opus, câinii, mai sus pe lanțul trofic, vânau în haite și erau mai des vânători decât vânat. Nici nu trebuiau să se aranjeze foarte mult înainte să iasă la vânătoare si nici prea preocupați de mirosul blănii nu erau, deci și-au păstrat limba catifelată.
 

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!