8 semne ca pisica dvs. este bolnava

8 semne ca pisica dvs. este bolnava
Pisica este un animal care poate ascunde usor anumite afectiuni datorita adaptabilitatii si a capacitatii crescute de regenerare a organismului intr-un timp relativ scurt. In  mediul natural, animalele salbatice sunt supuse unor conditii vitrege de viata dar cu toate acestea sunt nevoite sa-si asigure hrana si refacerea corpului in caz de boala, atunci cand este cazul. Chiar daca au fost domesticite de mii de ani pisicile pastreaza un instinct crescut de autoconservare si au reactii vigilente in fata unor potentiale atacuri. Animalele se retrag in spatiile destinate odihnei atunci cand se imbolnavesc. Acestea sunt alese cu scopul de a le oferi siguranta si protectie.

S-a observat ca pisicile si in general animalele au o perceptie diferita de cea a oamenilor in ceea ce priveste boala si durerea fizica. Acestea se retrag pur si simplu in spatiul de siguranta si accepta situatia prezenta. Se poate spune ca manifesta o adaptabilitate crescuta la mediu si o capacitate de a suporta suferinta. In acelasi timp insa continua sa asigure corpului cele necesare supravietuirii cum ar fi hrana sau apa. 
Trebuie sa urmarim cu atentie reactiile animalului nostru de companie pentru a intelege principiile de viata ale acestuia si modul in care se raporteaza la mediul din jur. Pisica are tendinta sa evite situatiile de vulnerabilitate, fiind mereu in garda in fata unei potentiale amenintari. De asemenea, personalitatea independenta a acesteia este determinata de atitudinea precauta pe care o expune fata de mediul din jurul sau. In aceste conditii se poate ca stapanul sa nu realizeze ca animalul de companie este bolnav. 


Ce semne manifesta pisica atunci cand este bolnava?





Uneori oamenii nici nu observa ca animalul este grav bolnav intrucat nu manifesta simptome evidente. De aceea se recomanda o grija suplimentara atunci cand aveti in preajma un animal de companie. O apropiere din punct de vedere emotional se dezvolta in timp, cu efort si energie din partea dvs. Astfel veti putea intelege comportamentele si atitudinile manifestate in mod natural de acesta. Animalul trebuie sa se simta confortabil si in siguranta pentru a fi liber sa se manifeste. Cu toate acestea pisica are tendinta de a se implica atat cat considera in relationarea cu stapanul iar eventualele probleme mai grave de sanatate pot fi detectate doar de catre medicul veterinar. Observati manifestarile subtile ale animalului, limbajul corpului.
In momentul in care pisica petrece mai mult timp intr-un anumit loc, este apatica si lipsita de agilitate este nevoie sa-i acordati o atentie suplimentara.

1. Lipsa apetitului

Refuzul hranei poate fi normal pana la un anumit punct. Spre deosebire de oameni, animalele accepta o cantitate de hrana care sa asigure satietatea si nevoile organismului intr-un anumit moment sau pentru un interval dat. Se poate ca programul de masa al dvs. sa nu corespunda cu cel al pisicii. De aceea este recomandata o monitorizare atenta a meselor – in cazul in care pisica refuza din cand in cand o masa nu este neaparat un semn de boala atata timp cat restul meselor se incadreaza in programul standard. Semnale de alarma apar atunci cand pisica refuza cu totul hrana sau accepta cantitati foarte mici. Trebuie sa tineti cont ca pisica dezvolta probleme serioase de sanatate cum ar fi afectiuni ale ficatului daca nu este hranita mai multe zile la rand.

2.Diareea

Aceasta manifestare poate fi consecinta unor dezechilibre interne cum ar fi: lipsa din hrana a unor substante nutritive ca minerale si vitamine, prezenta parazitilor intestinali etc. In cazul in care diareea nu se trateaza va aparea deshidratarea si vor fi probleme la nivelul intestinelor. Diareea produce disconfort pisicii si induce apatia.

3. Fluctuatii de greutate

O greutate normala reprezinta un indiciu al sanatatii corpului. In momentul in care apar dezechilibre, de exemplu pierderea sau cresterea in greutate mai mult ca sigur pisica experimenteaza o problema la nivelul functionarii organismului. Pierderea intr-un scurt timp a greutatii necesita o interventie urgenta in timp ce cresterea acesteia are implicatii negative pe termen lung. Programati o vizita la medicul veterinar in cazul in care observati scaderea accentuata a greutatii. O dieta echilibrata este necesara pentru a evita acumularea kilogramelor in exces si veti putea preveni astfel instalarea obezitatii. Se cunoaste ca in prezent obezitatea este una din cele mai grave probleme cu care se confrunta animalele de companie. De aceea, atentia si grija fata de animal va asigura acestuia sanatate pe termen lung.

4. Letargia





Pisicile dorm in medie 15 ore pe zi iar unele dintre ele pot dormi chiar si 18-20 de ore. Acestea isi conserva instinctual energia iar in acelasi timp isi pastreaza vigilenta. Se poate observa ca in timpul somnului corpul pisicii este pozitionat astfel incat aceasta sa poata sari in cazul vreunui atac exterior. O stare de prelungita de letargie poate fi insa un semnal de alarma.

5. Setea crescuta si urinarea frecventa

Acesta este un indicator care sta la baza mai multor probleme. De obicei setea sau urinarea exagerata indica probleme ale tractului urinar, infectii ale vezicii si rinichilor sau chiar blocaj renal. Daca aceasta manifesta o sete crescuta este necesara o evaluare suplimentara a starii de sanatate. In cazul in care observati o crestere a cantitatii de urina, intervale prea dese de urinare sau prezenta sangelui este necesara o vizita la medicul veterinar mai ales daca aveti un motan. 

6. Iritatii la nivelul pielii si caderea parului





Acestea sunt semne ale alergiilor, parazitilor externi sau bolilor pielii. Tineti cont ca scarpinatul in exces si sangerarea cauzeaza durere si disconfort animalului. Medicul veterinar va poate recomanda un tratament adecvat in urma unui consult de specialitate.

7. Respiratia greoaie

Toate schimbarile in respiratie cum ar fi sforaitul, apneea sau respiratia sacadata nu trebuie ignorate. In cazul in care pisica nu are un ritm normal al respiratiei este posibil sa sufere de probleme ale plamanilor sau ale sistemului respirator superior.

8. Probleme dentare

Respiratia neplacuta este un semnal clar al problemelor orale si necesita consult medical. De cele mai multe ori igiena orala este ignorata insa are un impact crescut asupra sanatatii generale a pisicii. Sangerarea gingivala sau pierderea dintilor pot semnala carente alimentare. Abcesele sau infectiile orale apar ca rezultat al proliferarii bacteriilor din gura in exces. Acestea pot duce la imbolnavirea inimii si afecteaza rinichii. 

Examinarile anuale sunt esentiale pentru confortul pisicii dvs. In cadrul acestor vizite medicul veterinar observa starea generala a acesteia. Totodata vor putea fi detectate si tratate problemele minore de sanatate. Un tratament optim si atentia dvs. vor ajuta pisica sa se mentina in forma si plina de energie.



 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!