7 lucruri care ii displac pisicii

7 lucruri care ii displac pisicii
Uneori este complicat sa interactionam cu animalul de companie. Acesta ne poate transmite anumite semnale subtile care nu pot fi pe deplin percepute si intelese. Pisicile sunt animale sensibile si atente la mediul din jur. Acestea cerceteaza cu mult interes spatiul inconjurator, dorind astfel sa inteleaga imprejurimile si familia din care face parte. Au o mare capacitate de afectiune si ne ofera atentie atat cat considera necesar. Uneori este greu sa decodificam semnalele acesteia. 

Este mult mai greu sa gestionati relatia cu pisica daca nu ati mai avut experiente de crestere a unui animal de companie. Cel mai important aspect este sa fim deschisi pentru a invata si a descoperi mai multe informatii despre comportamentul pisicii.

Mai jos este o lista cu cele mai intalnite gesturi si atitudini care provoaca disconfort pisicii:

1. Temperatura extrema

Pisicile au capacitatea de a tolera temperaturi mai crescute in comparatie cu oamenii. Acest lucru poate fi explicat daca ne gandim la stramosii animalului – in Antichitate pisicile vietuiau in zone cu clima calda/tropicala. Asadar, o temperatura de 38 – 39 grade este considerata normala pentru o pisica.




Animalul are capacitatea de a-si regla temperatura corpului – pisica va deveni mai linistita si chiar inactiva atunci cand atmosfera se incalzeste pentru a nu genera mai multa caldura. Aceasta va cauta locuri racoroase si se va intinde pe podea pentru a reduce caldura corpului. Pisica are capacitatea de a-si folosi labele si nasul pentru a transpira si astfel isi regleaza temperatura corpului.

2. Sunetele puternice sau de frecventa inalta

Auzul pisicii este foarte sensibil la frecventele inalte, mergand pana la 30 000 Hz, in timp ce urechea umana este limitata la 20 000 Hz. Asadar, capacitatea auditiva a felinei este mai rafinata cu aproximativ 2.5 in comparatie cu cea umana. De asemenea, pisica detine un loc fruntas in ceea ce priveste auzul directional, aceasta putand distinge de la o distanta de 20 m, doua sunete diferite, emise concomitent la o distanta de 0.5 m unul fata de altul. Datorita celor 27 de muschi care il controleaza, pavilionul fiecarei urechi poate pivota in mod independent, pentru a localiza originea unui zgomot si distanta de la care acesta provine.

Sunetele de frecventa inalta au un impact negativ asupra starii emotionale a pisicii. Asemeni oamenilor, aceste animale prefera sunete de intensitate medie spre scazuta. Intrucat auzul acesteia este foarte fin, zgomotele inalte irita animalul si il streseaza.





Capacitatea auditiva a pisicilor este superioara chiar si cainilor de aceea trebuie sa acordam o atentie deosebita tonului vocii si a sunetelor folosite in zona de locuit. Cele mai deranjate sunete pentru pisici sunt: alarma ceasului, cele emise de aspirator sau uscatorul de par, muzica la volum ridicat, sirenele ambulantelor etc. De asemenea o pisica se va simti stresata daca va fi certata sau mustrata folosind o voce ridicata. Aceasta nu va fi capabila sa inteleaga motivul supararii stapanului, se va speria si chiar poate dezvolta diverse forme de anxietate.

3. Baia

Sunt foarte multe imagini cu pisici care se straduiesc din rasputeri sa evite baia sau contactul cu apa. Si pe buna dreptate. Aceste animale au grija singure de igiena corpului si sunt extrem de curate. O parte din programul zilnic al unei pisici il ocupa toaletarea.





Pentru a intelege aceasta atitudine a pisicii e nevoie sa ne intoarcem in istorie – stramosii acestor animale au provenit din tarile din Orientul Mijlociu sau Asia, unde clima este arida iar cantitatea de apa scazuta. Putem afirma ca acest comportament este rezultatul adaptarii la mediu si a fost transmis din generatie in generatie.
Practic pisica a dezvoltat o intoleranta fata de apa. 

4. Surprizele

Pisicilor nu le plac schimbarile sau suprizele. Acestea sunt animale care prefera confortul, siguranta si familiaritatea. Animalele se sperie de aparitii bruste sau miscari agitate. Pisicilor le este frica de necunoscut – acesta este perceput ca un potential pericol unde se poate afla vreun pradator. De asemenea, nu le sunt pe plac musafirii sau persoanele necunoscute. Explicatia ar fi ca pisicile prefera sa detina control asupra teritoriului in care locuiesc.

Oamenii emana o serie de substante chimice iar pisica are nevoie de timp pentru a le adulmeca si a se familiariza cu acestea. Animalele au obiceiul de a se ascunde atunci cand apare o persoana straina sau un animal pe teritoriul acestora. Un sfat in acest sens este sa invatati pisica sa deprinda capacitati de socializare cu oameni si alte animale. Astfel animalul va fi mai relaxat si va accepta mai usor o prezenta straina.
Chiar daca poate fi amuzant pentru oameni, suprizele cauzeaza frica si anxietate pisicilor. Prin urmare este necesar sa identificam alte metode de a ne distra alaturi de animalul de langa noi fara a-l afecta echilibrul emotional.

5. Mancarea si apa alterata

Pisicile sunt foarte pretentioase in ceea ce priveste hrana si apa. Acestea pot refuza mancarea daca o considera ca fiind veche sau alterata. Pisicii ii place sa aiba acces la apa curata atunci cand are nevoie sa-si satisfaca setea. Prin urmare este necesar sa-i oferiti felinei apa proaspata zilnic.
In cazul in care va suferi de sete pisica poate dezvolta infectii urinare sau probleme cu rinichii. Daca pisica nu se atinge de hrana inseamna ca este veche sau nu ii place gustul si e nevoie sa-i oferiti mancare proaspata. 

6. Litiera murdara

Aceste animale sunt asteptari inalte si atunci cand vine vorba de locul dedicat eliminarii. Pisicile isi mentin curatenia corpului dedicand o mare parte din zi ritualului de ingrijire. Cele mai neplacute lucruri pentru o pisica sunt litiera necuratata si jucariile murdare.
Pisica se va simti apreciata atunci cand are la dispozitie un spatiu curat destinat eliminarii. Mai mult decat atat, ne vom asigura ca nu va utiliza alte locuri din casa in acest scop.




7. Mirosuri si arome

Animalele au asemeni oamenilor preferinte atunci cand vine vorba de mirosuri. Pisicile sunt in special iritate de mirosul de benzina, ceapa sau otet sau de arome de plante cum ar fi menta, scortisoara, rozmarin, lavanda etc. 

Pisica este un animal nobil si elegant. Aceste este sensibil atunci cand vine vorba de spatiul de locuit. Putem invata mai multe despre animalul de langa noi atunci cand suntem atenti la preferintele si reactiile acestuia.

 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!