Stim ca pisica este un animal ce are capacitatea de a percepe la un nivel superior tot ceea ce se intampla in jur sau, spre deosebire de caine aceasta este independenta si nu depinde prea mult de prietenia cu oamenii. Putem observa cat este de atenta atunci cand vine vorba de explorarea spatiului in care vietuieste si de precauta cand interactioneaza cu cei din jur. Acesteia ii displac schimbarile de ambient, persoanele necunoscute etc intrucat sunt percepute drept ca fiind potentiali agresori.
Aceasta atitudine rezervata face parte din instinctul de supravietuire care este prezent la animalele si practic le ajuta sa-si pastreze viata. Pisica este receptiva si dornica de interactiune dar pastreaza tot timpul o atitudine ezitanta. De aceea este dificil uneori sa-i intram in gratii si mai ales, sa-i oferim spatiul in care sa se simta pe deplin acceptata si in siguranta. Acordati pisicii timp suficient pentru a se apropia si a dobandi incredere in dvs.
Mai jos am analizat o serie de modalitati care va ajuta sa castigati increderea pisicii:
1. Un spatiu dedicat
O modalitate de a castiga increderea pisicii dvs. este de a-i oferi un spatiu conforabil pentru odihna sau somn. De asemenea trebuie sa aveti in vedere si amenajare unor locuri dedicate hranei sau eliminarii. Specialistii recomanda achizitionarea rafturilor realizate special pentru pisici. Acestea pot fi pozitionate pe orice perete, in diverse moduri. Astfel pisica va avea un loc de unde va putea urmari toata activitatea din camera iar acest lucru o va ajuta sa se simta in siguranta.
2. Timpul
Acordati animalului ragazul necesar pentru a se familiariza cu mediul si oamenii din jur. Orice schimbare ce apare in viata unei pisici (cum ar fi mutatul intr-o noua locuinta, plecare unui membru al familiei etc). trebuie gestionata cu multa rabdare. Este important sa nu-i ingraditi in vreun fel manifestarea pisicii sau sa o obligati sa realizeze anumite lucruri. Orice presiune exterioara ingreuneaza procesul de adaptare la noua realitate.
Pisica se va apropia de dvs. doar atunci cand se va simti in siguranta. Pentru aceasta noi, oamenii trebuie sa invatam sa dobandim rabdare si intelegere atunci cand interactionam cu fiintele necuvantatoare. Animalele au un ritm propriu de viata si anumite reguli care le ghideaza existenta iar acestea sunt diferite uneori de ale noastre. Orice constrangere sau limitare fizica vor stresa animalul iar in final acesta va fi agitat si fricos. Cu cat veti folosi presiunea si coercitia cu atat se va indeparta de dvs. Sunt insa si anumite situatii in care animalul va fi obligat sa realizeze anumite lucruri – de exemplu in situatii de urgenta sau o vizita la medicul veterinar.
3. Asocierea cu o experienta pozitiva
Pisica va fi mai disponibila sa petreaca timp alaturi daca va asocia prezenta dvs. cu o emotie placuta. Acest lucru se poate realiza daca o tratati cu afectiune si sa ii oferiti un stimulent fie ca este vorba de hrana sau jocuri ori de cate ori patrundeti in zona sa de confort. Cu timpul animalul va asocia aceste momente placute cu dvs.
Orice manifestare zgomotoasa ori comportament cu potential iritant pentru pisica vor indeparta animalul. Pana la urma este cat se poate de justificabil – vom primi de la animalul de langa noi ceea ce ii oferim. O experienta neplacuta vor stresa pisica iar aceasta se va simti din ce in ce mai confuza. Oferiti zilnic pisicii un motiv de bucurie iar aceasta va dobandi incredere si siguranta.
4. Evitarea pedepsei
Folosirea in mod repetat a pedepselor si a manifestarilor agresive nu vor face decat sa streseze si sa sperie pisica. Aceasta va deveni inhibata si nesigura. Dresarea unei pisici se va baza intotdeauna pe recompensa. Fie ca vorbim de hrana sau afectiune vom transmite animalului sentimentul de accepare iar acesta va fi mai receptiv la comenzi. In cazul in care apar probleme de comportament este nevoie sa va adresati medicului veterinar sau unui trainer specializat.
5. Jocul
O modalitate de a castiga increderea animalului dvs. de companie este sa-i acordati zilnic atentie si sa il implicati in diverse activitati. Daca pisica incearca sa va zgarie sa sa va muste cu siguranta are un surplus de energie care trebuie consumat. Exista mai multe tipuri de jucarii care ii vor capta atentia pisicii si astfel o puteti ajuta sa-si dezvolte functiile cognitive. Puteti cumpara diverse jucarii din magazinele dedicate animalelor de companie si sa ii oferiti alternative pisicii. Astfel veti observa care ii sunt preferintele in materie de joc. Cea mai buna modalitate de a invata animalul sa realizeze o anumite comanda este prin intermediul jocului. Acesta este o oportunitate excelenta intrucat este o experienta naturala si generatoare de emotii pozitive.
Pisica se va apropia mai mult de dvs. atunci cand va experimenta un mediu securizant si linistitor. Un moment bun de a organiza o sesiune de joc este chiar inainte de a merge la culcare. Acest lucru va stimula pisica sa arda surplusul de energie si sa asocieze noapte cu momentul destinat somnului.
6. Multa afectiune
Uneori ignoram animalul de langa noi intrucat sunt alte prioritati de indeplinit insa trebuie sa tinem cont de un principiu simplu – cu cat acordam mai multa atentie si mangaiere pisicii cu atat aceasta va fi mai prietenoasa si increzatoare. Animalele, asemeni oamenilor au nevoie de atingeri si afectiune pentru o dezvoltare echilibrata a functiilor psiho-emotionale. Este important sa observati personalitatea pisicii, caracteristicile acesteia si preferintele sale in materie de relationare. In general comunicare pe o tonalitate joasa, mangaierile si cuvintele frumoase va vor ajuta sa dezvoltati o conexiune profunda cu pisica.
In concluzie cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le luati in calcul daca va doriti o pisica deschisa si afectuoasa sunt: respectarea limitelor animalului si nevoia sa de spatiu, intelegerea naturii felinelor, a limbajului non-verbal si sa-i acordati zilnic atentie. Daca ii veti oferi o experienta placuta ori de cate ori interactionati cu ea, pisica va fi dornica de a comunica si de a se implica in diverse activitati alaturi de dvs.