Uneori chiar și tu simți cât de bine te înțelege câinele tău! Sensibil, loial și empatic, pare să știe exact ce vrei să spui înainte să o spui și reacționează imediat chiar și la cele mai simple gânduri. Toate sunt calități pe care le-ai căutat în companionul de viață dar pe care le-ai regăsit în… câinele tău. Dar la urma urmei, care sunt tehnicile pe care le folosesc pentru a ne citi gândurile? Hai să vorbim despre 5 cele mai evidente tehnici:
1) Câinele te simte după tonul vocii
Deși credeai că mirosul e cel mai dezvoltat simț al câinelui tău, nici urechea nu e mai prejos. Nu se pricepe el la muzică, dar poate interpreta și cele mai subtile semnale. Poate nu înțelege limba ta, dar câinele sigur înțelege tonul cu care vorbești. (Sună cunoscut? „Mie nu-mi vorbești pe tonul ăsta?”) Deși comunicarea umană cu cea canină este destul de limitată și nu prea putem să purtăm conversații normale, mesajele scurte se pare că își ating cu succes destinatarul. Probabil o concluzie interesantă ar fi că deși nu înțelege ce spui te simte când ești sarcastic.
2) Câinele „te miroase”. Și la propriu, și la figurat!
Nasul canin are cu 100 de milioane de celule olfactive mai multe decât al oamenilor. Îți dai seama cum se simte pentru el pizza aia livrată seara când stai la televizor? Woaaaa. Și se pare că folosesc acele celule olfactive pe distanțe foarte lungi. Câinele nu „simte” că vii acasă și aleargă spre ușă. Câinele „știe”!
Și când spunem că „te miroase” nu ne referim doar la dușul pe care știe că l-ai sărit. Câinele tău reușește să interpreteze cu succes emoțiile și sentimentele care „transpiră” și pe care noi nu suntem capabili să le simțim sau să le interpretăm.
Probabil știe și când urmează să pleci de acasă și începe să roadă la adidașii tăi după parfumul cu care tocmai te-ai dat.
3) Câinii înțeleg (chiar și) gesturile și expresiile umane
Domesticirea canină are o vechime de cel puțin 500 de milioane de ani. În tot acest timp ei au avut timp „să ne citească”. Au avut timp să înțeleagă, să memoreze și să se adapteze la comenzile umane. Am putea spune că sunt capabili să înțeleagă și mici gesturi. Ca atunci când te uiți atent într-o direcție și brusc câinele îi acordă tot atâta atenție sau poate face primul pas spre țintă.
4) „Eu iert, dar nu uit.” Memoria câinilor întărește înțelegerea umană
Mai multe studii subliniază că, la fel ca oamenii, memoria câinilor este foarte utilă în viața de zi cu zi, dar totuși mai limitată în comparație cu a noastră. Amintirile se formează odată cu amintirea cronologică a experiențelor. De aceea, ei știu că nu este permis să roadă canapeaua sau să-și relaxeze vezica în acel ghiveci din cauza corectării pe care o primesc. Oricât de mult nu înțeleg pedeapsa, ei își pot aminti că aceste acțiuni nu sunt ok pentru tine. Dar amintiți-vă să nu folosiți niciodată pedeapsa agresivă ca o modalitate de a educa un câine.
Câinii ne înțeleg mai mult decât ne imaginăm noi, iar memoria episodică le reamintește că tonul nostru vesel al vocii este bun și că o anumită postură sau gest este o poruncă de a asculta.
5) O relație bună ajută câinele să-i înțeleagă pe stăpâni
Orice rasă de câini înțelege ce spun oamenii, dar unii dintre ei, precum Border Collie și Golden Retriever, au o capacitate de percepție mai mare. Pentru a îmbunătăți comunicarea cu câinele, stăpânul trebuie să înțeleagă și ceea ce dorește să exprime.
Deci dacă mai aveai nevoie de cineva în casă lângă care să-ți controlezi tonul vocii și gesturile… ia-ți un câine!