Cainele este unul din cele mai indragite animale de companie. Acesta are capacitatea de a dezvolta o relatie profunda cu stapanul, este fidel si devotat acestuia. Pe langa aceste satisfactii de ordin emotional pe care le obtinem in urma relationarii cu animalul avem si o serie de responsabilitati fata de acesta.
Este nevoie sa-i asiguram cainelui un mediu in care sa se simta in siguranta si iubit. O dieta sanatoasa si un mediu echilibrat vor ajuta animalul sa se dezvolte in mod optim. Mai mult decat atat, trebuie sa acordam atentie problemelor de sanatate ale acestuia si, cand este cazul, sa-i asiguram asistenta medicala. Cand alegem un caine drept animal de companie trebuie sa fim disponibili pentru a-i acorda atentie, a-l stimula prin joc, exercitii fizice si plimbari in natura si a investi timp in dresajul acestuia.
Cainii au anumite nevoi comune de baza dar si particularitati in functie de rasa din care fac parte. Atunci cand alegem un caine drept animal de companie trebuie sa tinem cont de capacitatea acestuia de invatare astfel incat dresajul sa poata fi realizat fara prea mult efort. Acest indicator primeaza si este mult mai important decat cerintele generale de ingrijire.
Un caine considerat inteligent este de fapt acela care manifesta o capacitate crescuta de adaptare la mediu, este cooperant in cadrul procesului de dresaj si deprinde cu usurinta comenzile. Asadar, inteligenta este o caracteristica esentiala si determina capacitatea de invatare a unui caine.
Cu toate acestea, fiecare rasa de caini este caracterizata prin anumite trasaturi de personalitate, comportamente instinctuale, mostenire genetica si determina procesul dresajului. De exemplu, anumite rase au fost dezvoltate pentru a coopera cu oamenii in diverse activitati (actiuni de salvare, sustinere psiho-emotionala) in timp altele sunt mai autonome si independente.
Prin caine destept ne referim de obicei la animalul care are capacitatea de a interactiona echilibrat cu stapanul si a relationa corect cu mediul din jur fie ca vorbim de persoane sau alte animale. Cainii care sunt usor de antrenat sunt cei care au disponibilitatea de a asocia cu usurinta corespondenta intre comenzi si actiuni. Un caine receptiv si usor de antrenat va dori sa-si multumeasca stapanul si sa urmeze comenzile acestuia.
Un alt element important pe care trebuie sa-l aveti in vedere este gradul de atentie al animalului iar in acest sens este nevoie sa raspundeti la o intrebare: “Cainele din rasa… manifesta o capacitate crescuta de a se concentra sau poate fi cu usurinta distras de alte elemente din mediu (de exemplu, de miros)? ” Cainii ce apartin raselor Bloodhound si Beagle sunt recunoscuti pentru mirosul dezvoltat si pot percepe arome extrem de fine din mediu astfel incat atentia lor este distrasa cu usurinta de catre stimulii externi. Un miros interesant sau apetisant va fi mult mai interesant decat dresajul in sine asadar procesul va necesita o investitie mare de energie din partea stapanului.
Mai jos am intocmit o lista cu cei mai receptivi si usor de antrenat caini:
Border Collie – daca nu aveti experienta in ceea ce priveste cresterea unui animal de companie, alegeti un caine din rasa Border Collie. Acesta este foarte energic si devotat stapanului astfel incat va invata cu usurinta comenzile. Este foarte activ, necesita stimulare iar dresajul va fi perceput ca fiind un prilej excelent de a coopera cu stapanul.
Golden Retriever – este unul dintre cei mai inteligenti caini. Acest animal simpatic si foarte prietenos se poate dresa cu usurinta intrucat este cat se poate de dornic de a primi atentia si iubirea stapanului. Cainele din aceasta rasa are o capacitate mare de invatare si deprinde comenile intr-un timp relativ scurt. Acesta are capacitatea de a se dedica cu totul antrenamentului si invata experimentand – asa-zisa metoda “incercare si eroare”.
Poodle – nu va lasati pacaliti de blana sa impecabila si de aspectul sau adorabil. Acest caine este extrem de inteligent, cooperant si devotat stapanului. Printre comenzile sale preferate se numara cele legate de adulmecat, vanat, urmarire si exercitiile ce tin de agilitate si obedienta. Va fi mai mult decat fericit sa interactioneze cu dvs si va invata cu bucurie orice comanda veti alege. Poodle-ul are nevoie de un spatiu deschis pentru exercitiu si plimbari dese in natura.
Rotweiller – animalul raspunde foarte bine in cadrul procesului de antrenament si deprinde cu usurinta comenzile insa are nevoie de o stimulare continua. Aceasta consta in reluarea periodica a comenzilor si adaugarea altora – astfel atentia cainelui va fi stimulata si va dezvolta receptivitate. In timp, animalul va fi capabil de a invata mai repede si a executa cu bucurie comenzile. Acest caine poate fi antrenat pentru a fi incadrat in diferite domenii – poate fi un excelent caine de paza sau folosit in diverse operatiuni ale Politiei sau in diferite misiune de salvare). Antrenorii de caini recomanda ca primele comenzi predate sa fie cele legate de obedienta, abilitati de socializare si echilibrarea instinctului teritorial. Animalul are nevoie de exercitii fizice si stimulare mentala prin jocuri.
Ciobanesc german – exista motive intemeiate pentru care aceast caine de talie mare si puternic este adesea preferat in misiunile Politiei sau cele militare. Animalul are o mare capacitate de munca, energie si nu-si doreste altceva decat sa-si multumeasca stapanul. In acelasi timp are nevoie de stimulare mentala, jocuri si exercitii fizice. Acest caine se remarca prin curaj, implicare si agilitate. Specialistii recomanda ca antrenamentul sa inceapa devreme – acesta avand capacitatea de a invata comenzi de baza incepand cu varsta de 2 luni.
Selectati acele metode de antrenament care au un impact si mentin interesului animalului. Ajutati cainele sa se simta in siguranta si incantat de colaborarea cu dvs. utilizand acele recompense care ii sunt pe plac. Creati un program distractiv astfel incat cainele dvs. sa poata invata cu bucurie comenzile si sa raspunda pozitiv la acestea.