4 rase de caini care va pot ajuta in gestionarea stresului si anxietatii

4 rase de caini care va pot ajuta in gestionarea stresului si anxietatii
De mii de ani oamenii au pretuit prezenta cainilor in viata lor. In prezent stiinta recunoaste ca acestia nu sunt numai cei mai buni prieteni ai omului ci si adevarati terapeuti. Diversi cercetatori si reprezentanti ai organizatiilor internationale care se ocupa cu sprijinul drepturilor animalelor au aprobat in unanimitate ca detinerea unui caine are nenumarate beneficii pentru om.

Prezenta animalului si interactiunea cu acesta ajuta la gestionarea problemelor psihice, emotionale si fizice si, mai mult decat atat are un impact pozitiv asupra starii generale, adaugand echilibru si armonie vietii. Cercetarile suplimentare au subliniat faptul ca interactiunea cu un caine creste nivelul serotoninei si cel al dopaminei si ajuta la echilibrarea celorlalte functii ale organismului. 

Astfel cainele este numit pe buna dreptate cel mai bun prieten al omului. In continuare vom aborda doua probleme cu care se confrunta foarte multe persoane din intreaga lume: stresul si anxietatea si, de asemenea vom explica beneficiile detinerii unui animal de companie.

In general oamenii care se confrunta cu aceste afectiuni sufera si de insomnie, atacuri de panica etc. si exista momente in care tratamentul medical si sprijinul din partea unui psiholog nu sunt suficiente pentru a usura suferintele. S-a observat ca vindecarea se produce la nivel profund atunci cand omul experimenteaza o conexiune deschisa, autentica, se simte confortabil sa-si exprime fricile, emotiile si realizarile de zi cu zi.

Un animal de companie este capabil de a oferi aceasta forma de conexiune iar stapanul va putea dobandi in urma relationarii cu acesta un confort psihologic si va simti acceptare neconditionata. Natura a inzestrat animalele, in special cainele cu un mare simt al responsabilitatii fata de stapan iar acesta poate deveni in timp cu totul devotat persoanei care il ingrijeste. Cainele manifesta o mare sensibilitate, inteligenta  si este capabil sa inteleaga emotiile umane si limbajul corpului. Se ataseaza de stapan si practic devine un membru al familiei cu drepturi depline. Bunatatea, vitalitatea si devotamentul animalului sunt virtuti greu de gasit in societatea moderna.

In cazul in care v-ati gandit sa adoptati sau sa cumparati un caine pentru a va ajuta sa depasiti mai usor simptomele anxietatii/stress-ului am conceput o lista cu cele mai adorabile rase de caini care ofera sustinere emotionala. Inainte de a cauta un prieten necuvantator trebuie sa tinem seama ca abilitatile terapeutice ale cainilor pot imbraca diverse forme. Exista un principiu experimentat de secole si explicat in prezent si stiintific – cu cat interactiunea omului cu natura si animalele este mai pozitiva cu atat sanatatea acestuia este mai armonioasa.

Potrivit unui studiu din 2019 publicat in Multidisciplinary Digital Publishing Institute, atunci cand oamenii si cainii interactioneaza in mod pozitiv (de exemplu o imbratisare) ambii prezinta o cresterea a nivelului de oxitocina, hormonul responsabil de generarea starilor emotionale pozitive. Oxitocina este un hormon implicat in crearea legaturilor sociale, acesta fiind secretat cand oamenii relationeaza in diverse moduri: de exemplu atasamentul intre parinti si copii respectiv prieteniile.

S-a observat ca animalele de companie in special cainii stabilesc legaturi preferentiale atat cu alti caini dar si cu oamenii. Nivelul de oxitocina creste in urma relationarii pozitive intre om si animal si s-a evidentiat faptul ca aceasta crestere este mai mare cu cat nivelul de conexiune este mai profund. Starea de bine a cainelui creste atunci cand stapanul este grijuliu si afectuos cu el si invers. Acesta este o relationare de tip castig-castig – animalul de companie va ajuta sa va simtiti bine dar si dvs. pe el.

Trasaturi de personalitate ale unui caine care va poate ajuta in dobandirea echilibrului emotional

Fiecare caine are o personalitate unica si prezinta anumite caracteristici specifice rasei din care face parte. De aceea trebuie sa stiti ca exista anumite rase de caini recomandate in gestionarea anxietatii.

Cainii care latra foarte mult, sunt deosebit de activi si au nevoie de exercitiu fizic intens sau cei care se pot atasa excesiv de stapan pot agrava simptomele stresului si anxietatii.

Caracteristicile generale ale unui caine care va poate oferi suport emotional sunt printre altele afectiune, prietenie, incredere, iubire si loialitate.

Prin urmare va recomandam urmatoarele rase de caini:
 
  • Golden Retriever – este una din cele mai populare rase din lume. Acest caine este privit ca un adevarat terapeut si poate oferi suport emotional persoanelor care sufera de boli psihice, dezechilibre interne sau sunt nevoite sa traiasca cu anumite dizabilitati motorii. Acesta este foarte prietenos, plin de viata, iubitor si foarte sociabil cu alte animale, persoane si copii. De asemenea este considerat un adevarat tovaras de drum, este inteligent si usor de dresat.
  • Bichon Frisee – cand spunem Bichon ne apare in minte imaginea unui catel alb, cu doi ochi mari, negri si prietenosi. El este capabil sa ofere iubire, devotament si multe zambete proprietarului. Ofera sustinere emotionala si il putem considera un adevarat medic – inteligent, imbracat in alb si empatic. Se ataseaza de proprietar, are o atitudine pozitiva si va fi cu siguranta fericit sa petreaca un timp alaturi de dvs. Este usor de antrenat insa necesita o ingrijire suplimentara. Bichonii sunt recomandati si persoanelor alergice intrucat naparlesc foarte putin.
  • Yorkshire Terrier – este o rasa cunoscuta pentru capacitatea de a oferi un real sprijin persoanelor in momentele delicate din viata. Are tendinta de a stabili o conexiune profunda cu stapanul, este prietenos si are o atitudine vesela. Acest caine poate fi usor de dresat si invatat sa realizeze anumite sarcini marunte.
  • Mops – acest caine are trasaturi fizice particulare si o mimica expresiva astfel incat oricine poate zambi doar privindu-l. Acesta este sociabil si jucaus dar pe de alta parte este tacut, atent si inteligent. Ii place sa i se ofere deopotriva liniste si distractie. Aceasta rasa este perfecta pentru a aduce armonie in familie iar o trasatura pozitiva este dragostea sa pentru copii.


Cainele trebuie tratat cu responsabilitate indiferent de motivatiile care au stat in spatele deciziei de adoptie sau cumparare. Dincolo de rolul sau terapeutic este important ca trasaturile de personalitate ale sale sa fie compatibile cu cele ale dvs. Astfel veti putea construi o relatie profunda cu animalul si veti putea experimenta viata cu bucurie si optimism.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!