10 lucruri pe care (poate) nu le știai despre căpușe

10 lucruri pe care (poate) nu le știai despre căpușe

A venit acel moment din an în care vorbim despre căpușe și încercăm să ne ferim și noi și animăluțele noastre de căpușe. Ne așteaptă în iarbă și abia așteaptă prima blană bogată în care să se ascundă. Și mai rău e că negăsite la timp, pot fi fantastic de dăunătoare. 


Uite 10 lucruri pe care poate nu le știai despre căpușe:

  1. Căpușele au patru etape ale vieții: ou, larvă (infant), nimfă și adult (matur). În toate etapele, mai puțin în cea de ou, căpușele sunt periculoase pentru că au nevoie de o gazdă pentru a se dezvolta. Și nu e genul de gazdă pe care o cauți în primul an de facultate, ci e vorba de o gazdă din care să se hrănească. Vestea bună e că majoritatea căpușelor mor înainte să găsească o gazdă.
  2. Căpușele sunt arahnide. Arahnide, nu arahide! Asta înseamnă că sunt mult mai apropiate de păianjeni și scorpioni decât de insecte. Înfricoșător dacă stai să te gândești… În etapa de larvă au doar 6 picioare, dar în etapa de nimfă și adult, au 8! Pe care nu le folosesc ca să fugă, ci ca să se agațe bine de tot de ceea ce prind.
  3. Încă o veste bună pentru noi e că poate dura până la trei ani ca o căpușă să ajungă în stadiul de adult și să se reproducă. Din fericire, în fiecare an avem câte un frig care ne mai scapă de ele.
  4. Când sunt larve, căpușele pot fi foarte greu de reperat în blana stufoasă a animăluțelor noastre. De asta e recomandat să folosești soluțiile recomandate de medicul veterinar.
  5. Se hrănesc cu sângele gazdei, fie ea animal, om, pasăre, reptilă sau mamifer. Multe căpușe preferă să se hrănească de la diferite gazde în diferite stadii de dezvoltare, deși există și căpușe fidele până la… pensetă.
  6. Dacă încă nu te-am speriat suficient, trebuie să afli că există aproape 900 de specii de căpușe, iar multe dintre ele sunt capabile să transmită acele boli de care sperăm să nu ne lovim niciodată. 
  7. E o probabilitate mult mai mare ca problema cu căpușele să apară la câini decât la pisici. Probabil din acest motiv sunt atât de multe soluții special create pentru câini și destinate doar lor. E foarte important să nu folosești soluții create pentru câini pe pisici pentru că reacțiile adverse pot fi severe.
  8. Căpușele nu se „nasc” cu agenți patogeni. Majoritatea se „îmbolnăvesc” în timpul hrănirii și dau mai departe bolile gazdelor. Multe dintre boli sunt transmise doar după multe ore de hranire, iar multe dintre soluțiile care te scapă de ele acționează eficient în acel interval.
  9. Și noi, și animalele noastre, putem contracta multe boli dintr-o singură „muscătură” de căpușă. Unele dintre ele pot fi destul de serioase (ca să nu spunem fatale). E foarte important să-ți verifici atent prietenii blănoși când te întorci acasă după o zi la iarbă verde pentru că, odată aduse în casă, tu poți fi următoarea gazdă.
  10. Niciodată să nu îndepărtezi o căpușă cu mâinile goale și niciodată nu o îndepărta prin răsucire. Folosește întotdeauna o pensetă sau un instrument similar pentru a prinde căpușa cât mai aproape de nivelul pielii și apoi trage-o ușor afară. E foarte important să nu îi rămână capul în piele.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!