SISTEM IMUNITAR PUTERNIC
Pe masura ce animalele noastre de companie descopera lumea exterioara, acestea devin expuse la o gama larga de noi amenintari, boli si infectii. Socializarea cu alte animale si expunerea la substante straine pot reprezenta o provocare pentru sistemul imunitar, dar si un mod de a-l intarii. Vaccinurile si medicamentele ofera un sprijin esential, insa, dieta animalelor noastre de companie joaca un rol important in mentinerea unui sistem imunitar puternic necesar in depasirea provocarilor imunologice.
ADOLESCENTA
Cel mai mare risc de boala si infectie apare la scurt timp dupa nastere, intrucat sistemul imunitar al organismului inca nu este dezvoltat, iar animalele nou-nascute sunt cele mai expuse.
Puii de caine si de pisica se nasc cu un sistem imunitar de baza pe care il mostenesc prin anticorpii transmisi de la mamele lor in timpul gestatiei. Acest sistem este consolidat si de imunoglobulinele ingerate din laptele matern. Acest lucru le ofera capacitatea de a lupta impotriva provocarilor initiale cauzate de virusi, bacterii si substante straine.
Totusi, acest sprijin este scurt si trebuie sa isi dezvolte rapid propriul sistem imunitar pentru a lupta cu provocarile ulterioare. Puii de caine si de pisica sunt deosebit de vulnerabili in aceasta perioada, iar nutritia joaca un rol esential in stabilirea noilor mecanisme de aparare.
BARIERE PROTECTIVE
Linia de aparare initiala a corpului este reprezentata de suprafetele sale externe, cum ar fi pielea si mucoasele. Ambele ofera bariere de protectie pentru a inhiba intrarea substantelor daunatoare si sunt eficiente in repulsia majoritatii bacteriilor si virusurilor. Membranele mucoase, precum cele care se gasesc in plamani si in tractul digestiv, leaga substantele nocive si le impiedica sa ajunga in sange.
Membranele contin, de asemenea, celule care tintesc in mod specific si distrug proteinele straine. Taieturi ale pielii sau deteriorarea acestor mucoase pot permite ca bacteriile si proteinele straine sa intre in sistemul circulator, unde se pot multiplica si pot initia starea de boala si infectie.
Nutrientii cum ar fi chelatul de zinc si biotina pot ajuta la mentinerea integritatii pielii, in timp ce prebioticele si fibrele functionale, precum MOS si Psyllium, promoveaza o mucoasa intestinala sanatoasa.
RASPUNSUL IMUNITAR
Fagocitele, numite si macrofage, sunt primele celule de aparare care reactioneaza la infectii. Fagocitele activeaza si distrug substantele straine prin atacarea in regiunea in care sunt localizate antigenele. Se muta apoi in ganglionii limfatici unde se ataseaza de limfocitele B si T. Limfocitele B incep sa produca anumiti anticorpi impotriva antigenelor la care este expus organismul. Datorita acestor anticorpi, bacteriile care incearca sa intre in organism sunt ucise. Limfocitele T-helper actioneaza ca emitatoare de semnal, directionand anticorpii si limfocitele T-killer catre locul infectat. Aceasta reactie in lant permite organismului sa dea un raspuns imun primar (innascut) si secundar (dobandit).
INFLAMATIA
Raspunsul inflamator este controlat de acizii grasi omega-6 si 3, care sunt furnizati in principal prin intermediul dietei. Prin urmare, este important sa se asigure o alimentatie bogata in acizi grasi din uleiuri vegetale, cat si din peste, pentru a sustine un raspuns inflamator eficient. in caz contrar, inflamatia nu poate fi controlata, ceea ce poate agrava si mai mult infectia.
VITAMINE LIPOSOLUBILE
Vitaminele A, D si E liposolubile sunt esentiale pentru functionarea corecta a sistemului imunitar. Vitamina A este implicata in buna functionare a fagocitelor si in activarea limfocitelor T si B, si este esentiala pentru capacitatea organismului de a initia un raspuns imunitar specific. De asemenea, este esentiala pentru mentinerea mucoaselor sanatoase, care reprezinta prima bariera de aparare a organismului. Vitamina A este adaugata in general in diete pentru a asigura cantitatile necesare organismului, dar poate fi gasita si in ingrediente precum grasimile si proteinele animale.
Vitamina E este o vitamina antioxidanta care exista in primul rand in peretii celulari, unde protejeaza celulele impotriva produselor secundare ale infectiilor. De asemenea, este esentiala in producerea si functia limfocitelor si s-a dovedit ca o crestere a vitaminei E in diete creste nivelul limfocitar.
Vitamina D moduleaza activitatea limfocitelor T si B si a altor elemente figurate, pentru a se asigura ca actiunile lor sunt adecvate si sunt controlate. Deficitul de vitamina D poate avea ca rezultat un sistem imunitar hiperactiv. De asemenea, este importanta pentru capacitatea de deplasare a macrofagelor si pentru capacitatea lor de a lupta impotriva anumitor bacterii.
VITAMINE HIDROSOLUBILE
Vitaminele B6, B12 si acidul folic sunt esentiale pentru metabolismul si inmultirea celulara, deci sunt necesare pentru generarea si activitatea elementelor figurate, cum ar fi fagocitele. Tiamina si vitamina B1 sunt, de asemenea, importante pentru mentinerea barierelor externe ale organismului si astfel ajuta la protejarea impotriva infectiilor. Vitamina C este, de asemenea, o vitamina cu rol important in imunitate. Actiunile sale antioxidante, in special in celulele albe din sange, ajuta la distrugerea bacteriilor straine, iar deficienta este strans legata de suprimarea imunitatii.
Cainii si pisicile sanatoase sunt capabile sa genereze suficienta vitamina C in corpul lor, cu toate acestea, in cazuri de boala sau convalescenta, sinteza acesteia poate fi afectata si suplimentarea ei in dieta poate fi benefica.
MINERALE
Aproape toate mineralele contribuie intr-un fel la imunitatea organismului. Fierul, zincul, seleniul si cuprul sunt deosebit de importante prin faptul ca sunt esentiale pentru o serie de enzime antioxidante care ajuta la protejarea organismului impotriva atacurile de radicali liberi.
Acesti radicali liberi, care sunt subprodusi naturali ale metabolismului, vizeaza si afecteaza organele si tesuturile sensibile din organism, cum ar fi organele de reproducere, inima si creierul.
Enzimele antioxidante neutralizeaza direct aceste substante si protejeaza organele si tesuturile de atacurile ulterioare. Aceste minerale fac parte si din enzime care influenteaza raspunsurile imunitare primare si secundare, iar deficienta acestora poate reduce eficacitatea sistemului imunitar.