NIVELURI OPTIME DE VITAMINE
Vitaminele sunt nutrienti organici esentiali pe care animalele de companie trebuie sa ii obtina prin dieta, deoarece nu sunt capabile sa sintetizeze singure cantitati suficiente.
Descoperirea si intelegerea functiilor lor este una dintre realizarile majore din nutritie in ultimul deceniu si au dus la progrese uriase in sanatate si longevitate. Vitaminele sunt esentiale pentru crestere, reproducere, metabolism, sanatate si supravietuire generala si sunt prezente in cantitati variabile in majoritatea produselor alimentare. Suplimentarea lor in diete este comuna pentru a nu aparea dificientele asociate cu pierderile suferite prin procesarea si depozitarea hranei.
VITAMINE LIPOSOLUBILE
Vitaminele A, D3, E si K exista in mod natural ca uleiuri si, prin urmare, sunt liposolubile. Acestea sunt depozitate in organism in rezervele de grasime si in diferite organe, cum ar fi ficatul si rinichii si se pot acumula pana la niveluri potential toxice daca sunt consumate in exces.
Vitamina A - este o vitamina cheie in dezvoltarea si mentinerea vederii, iar deficienta poate duce la vedere incetosata si orbire. De asemenea, este importanta in integritatea mucoaselor si in mentinerea unui sistem imunitar puternic, prin urmare, scaderea rezervelor in organism poate avea un impact negativ asupra rezistentei la boli, a keratinizarii tesuturilor si a fertilitatii. Desi niveluri ridicate pot fi gasite in unele grasimi animale, cum ar fi uleiul de peste, hrana pentru animalele de companie este adesea suplimentata cu vitamina A sub forma de acetat de retinol stabilizat.
Vitamina D3 - este asociata cu dezvoltarea si mentinerea oaselor si a dintilor sanatosi, ea controleaza asimilarea si dizolvarea calciului, fosforului si magneziului in aceste tesuturi. Deficienta este asociata cu afectiuni osoase si malformatii precum rahitismul si osteomalacia.
Vitamina E - alfa-tocoferolul se adauga in mod obisnuit in hrana pentru animalele de companie si actioneaza ca antioxidant la nivel celular sprijinind sistemul imunitar al organismului. De asemenea, este importanta pentru integritatea membranelor si productia de energie din celule, deficienta fiind asociata cu fertilitatea redusa, degenerarea muschilor si letargie.
Vitamina K - functia cheie a vitaminei K este in procesul de coagulare a sangelui, reducand riscul de sangerare. Desi cantitati mici pot fi sintetizate in corp din alti compusi, hrana pentru animalele de companie este suplimentata de obicei cu forme stabile termic.
VITAMINE HIDROSOLUBILE
Dupa cum sugereaza si numele lor, aceste vitamine sunt solubile in apa si, prin urmare, pot fi excretate prin urina. Din acest motiv, toxicitatea este rara, deoarece acestea nu se acumuleaza in general in organism, ceea ce inseamna, de asemenea, ca acestea trebuie furnizate zilnic prin dieta.
Vitamina B1 (tiamina) - este importanta pentru metabolismul carbohidratilor si proteinelor si este implicata in functionarea sistemului nervos. Semnele precoce de deficienta sunt asociate cu pierderea poftei de mancare si diaree, urmata de acumularea de grasimi in jurul ficatului si cordului, convulsii si hemoragie gastro-intestinala.
Vitamina B2 (Riboflavina) - are functii antioxidante, precum si actiuni metabolice si este implicata in integritatea ligamentelor. Rezervele scazute ale corpului duc la o stare precara a blanii, dermatite, cataracte, anomalii de crestere si inflamatii ale mucoaselor.
Vitamina B6 (piridoxina) - functia principala a piridoxinei este metabolizarea proteinelor, iar deficienta acestei vitamine in dieta duce la steatoza hepatica, ataxie, convulsii, diaree si varsaturi.
Vitamina B12 (colecalciferol) - este importanta in formarea celulelor sanguine si in metabolismului proteic. Desi este necesara in cantitati minime in organism, deficientele pot duce la anemie, defecte de crestere, disfunctie multipla de organe si stare precara a blanii.
Niacina - este necesara in metabolismul proteic, al carbohidratilor si grasimilor, precum si pentru mentinerea integritatii pielii. Dermatita, ulceratiile, impreuna cu anorexia si deformarile osoase sunt semne ale deficientei acestei vitamine.
Pantotenatul - este implicat in metabolismul aminoacizilor si in mentinerea integritatii pielii, iar nivelurile scazute au ca rezultat leziuni ale pielii, dermatita, orbire si imunitate scazuta.
Folatul - este necesar pentru un metabolism eficient al aminoacizilor si sustine sistemul imunitar. Deficienta are ca rezultat o crestere anevoioasa, conditia precara a pielii, anemie si o fertilitate redusa.
Biotina - biotina este implicata in metabolismul grasimilor, carbohidratilor si proteinelor si, desi poate fi sintetizata de organism, o deficienta poate duce rapid la conditii precare ale blanii, rigiditate articulara si fertilitate scazuta.
Vitamina C - este un antioxidant important care sustine sistemul imunitar al organismului. De asemenea, este importanta pentru functionarea corecta a hormonilor implicati in procese precum calcifierea oaselor. Deficienta este asociata cu vindecarea lenta, cu imunitatea scazuta si cu deformarea osoasa.
PROTEJAREA TESUTURILOR
Se estimeaza ca 75% din totalul deceselor la caini sunt cauzate de cancer, insuficienta renala sau boli de inima, multe dintre acestea fiind legate de varsta. Dovada sugereaza ca multe dintre aceste afectiuni sunt exacerbate si probabil cauzate de efectele nocive ale radicalilor liberi, in special in primii ani de viata cand se dezvolta tesuturile si se maturizeaza.
Radicalii liberi sunt produsi secundari naturali ai metabolismului, dar sunt produsi in cantitati mai mari in timpul stresului si al leziunilor tisulare. Acestia ataca membranele celulare, acizii nucleici si proteinele, ceea ce poate duce la necroza celulara, daune genetice si malformatii proteice.
Vitaminele E, C si beta-carotenul pot preveni sau reduce impactul negativ al acestor compusi, reducand astfel incidenta mai multor boli.
De asemenea, s-a demonstrat ca suplimentarea in diete peste cerinta nutritionala minima reduce timpul de vindecare al plagilor si ajuta la recuperarea in situatii de stres ridicat, cum ar fi intarcarea sau activitatea extrema.
SANATATEA CORDULUI
Bolile cardiace la caini sunt in crestere in multe tari si apar preponderent la rasele mari.
Vitaminele antioxidante pot ajuta la prevenirea arterosclerozei prin inhibarea modificarii lipoproteinelor. Speciile reactive de oxigen, precum hidroxizii, ataca direct tesuturile cardiace si astfel vitaminele antioxidante pot proteja si aceste tesuturi sensibile prin inactivarea si neutralizarea acestor compusi.
Hipertensiunea arteriala este asociata cu bolile cardiovasculare, prin care capacitatea rinichilor de a excreta sodiu este afectata, ceea ce duce la retentia de lichide si insuficienta cardiaca congestiva. Vitaminele antioxidante pot reduce acest efect ajutand fluxul de sange si imbunatatind eficienta renala si hepatica.
CANCER SI TUMORI
Cancerul este definit ca o proliferare celulara necontrolata si este o boala extrem de diversificata si complexa. Transformarea unei celule normale intr-o celula canceroasa implica stadii initiale si de progresie, iar mutatia genetica poate fi indusa de radiatii, mutageni sau pro-oxidanti.
Vitaminele C si E sunt cunoscute pentru faptul ca blocheaza formarea compusilor mutageni, cum ar fi nitrozaminele create din ingestia de nitriti si astfel au fost sugerate ca tratamente anti-cancer.
In plus, proprietatile lor antioxidante ajuta la sustinerea sistemului imunitar al organismului si, prin urmare, permit organismului sa lupte impotriva potentialilor factori cancerigeni.