INTEGRITATEA GHEARELOR SI A PERNUTELOR
Sanatatea labutelor animalelor de companie este, de asemenea, foarte importanta. in fiecare zi nu sunt folosite doar pentru tractiune si prindere, ci si pentru a-si simti imprejurimile, pentru a oferi rezistenta la impact si pentru a mentine temperatura corpului constanta. O protectie eficienta poate fi asigurata cu o nutritie adecvata.
Deficientele nutritionale se manifesta adesea prin modificari la nivelul pielii labutei.
Ca si pielea, pernitele necesita o varietate de nutrienti, inclusiv biotina, vitaminele A, E si C, lipide si minerale nutritive.
STRUCTURA PERNUTELOR
Pielea de pe pernitele cainilor si pisicilor este foarte diferita de cea mai mare parte a pielii care acopera restul corpului. In afara de absenta firelor de par si a foliculilor, aceasta este, de asemenea, foarte puternica si groasa, in timp ce este flexibila si moale.
Pe masura ce pernitele se deterioreaza, fisurile pot incepe sa apara, permitand accesul bacteriilor daunatoare, iar labutele se pot inflama, ceea ce duce la durere si la o impotrivire de a pune greutate asupra lor.
Aceasta activitate redusa poate duce la cresterea excesiva a greutatii care, la randul ei, poate exercita un stres suplimentar si o greutate in plus pe pernite.
GHEARE
Ghearele sunt intarite si keratinizate iar animalele noastre de companie le folosesc pentru a zgaria, sapa, urca si prinde prada. Varfurile ghearelor cresc constant pentru a se mentine ascutite.
La fel ca pielea, fara ingrijire si atentie corespunzatoare si o alimentatie adecvata, pot deveni fragile si crapate, ducand la durere si infectii.
In general, putem spune ca orice nutrient care aduce beneficii pielii, de asemenea, aduce beneficii ghearelor.
PROBLEME ALE PIELII SI GHEARELOR
Una dintre cele mai frecvente cauze ale starii precare a pielii de pe pernite este cheratinizarea insuficienta, ceea ce duce la uscaciune si crapaturi la suprafata pernitei.
Nutrientii, cum ar fi biotina, zincul si vitamina A, sunt parte integranta in acest proces si, desi simptomele de deficienta acuta sunt rare, se considera ca afectiunile cronice sunt destul de comune.
In plus, acizii grasi omega-3 joaca un rol important in flexibilitatea si integritatea pernitelor.
VITAMINELE A SI E
A
mbele vitamine liposolubile ofera o functie antioxidanta in organism, care elimina si neutralizeaza speciile reactive de oxigen, cum ar fi peroxizii si radicalii liberi. Lasate in formele lor active, aceste specii de oxigen ataca membranele celulare si tesuturile sensibile, precum tesutul de pe labute, provocand inflamatii si rani localizate. Acest lucru poate determina cainii sa muste aceste zone iritate, provocand traume suplimentare.
In plus, vitamina A este implicata in diferentierea si cheratinizarea celulelor epiteliale, iar suplimentarea gresita poate duce la descuamare, naparlire excesiva, supracheratinizare si sensibilitate crescuta la infectii.
Desi toate dietele complete din punct de vedere nutritional ar trebui sa contina niveluri suficiente ale acestor vitamine, s-a demonstrat ca adaugarea unor cantitati suplimentare imbunatateste calitatea pielii.
OMEGA-3
Acizii grasi Omega-3 si in special cei gasiti in uleiurile de peste sunt esentiali pentru o serie de proprietati ale labutelor si ghearelor.
in primul rand, metabolismul lor duce la producerea de eicosanoide antiinflamatorii, care reduc inflamatia labutelor. In plus, eicosanoidele reduc tendinta de a musca la animalele de companie cu labutele deteriorate.
in al doilea rand, acizii grasi Omega 3, precum EPA si DHA sunt incorporati in membranele celulare, pentru a oferi rezistenta si flexibilitate. Daca acestia sunt absenti sau in deficienta, celulele devin fragile si mai putin capabile sa reziste la stres si uzura.
De asemenea, acesti acizi grasi cu lant lung sunt implicati in producerea altor substante, cum ar fi colesterolul, care contribuie la pelicula lipo-proteica care acopera suprafata pielii.
BIOTINA
Desi este necesara in cantitati minime, biotina este o vitamina esentiala pentru mentinerea diferentierii celulare si a keratinizarii pielii.
ZINC
Zincul este implicat in multe procese metabolice si defensive din organism. Ca componenta a mai multor enzime cheie, este necesar pentru sinteza si mentinerea proteinelor si lipidelor.
Un deficit alimentar poate induce rapid simptome la nivelul epidermei. De asemenea, este necesar pentru metabolismul vitaminei A, pentru mentinerea activitatii sistemului imunitar si a integritatii epidermice, pielea fiind unul dintre tesuturile tinta din organism pentru acest mineral.
Studiile stiintifice recente au rezultat intr-o crestere a aportului alimentar recomandat de zinc pentru caini si pisici, iar suplimentarea peste nivelurile recomandate are efecte benefice.