IGIENA DENTARA
In ultimii 20 de ani, igiena dentara a devenit unul dintre principalele obiective pentru medicii veterinari, parodontoza fiind o indicatie clara a unor probleme de sanatate la animalele de companie.
De fapt, 70% dintre pisici si 80% din caini prezinta acum unele semne de boala parodontala, Asociatia Americana de Stomatologie Veterinara declarand ca este cea mai frecventa cauza a problemelor dentare. ingrijirea stomatologica este un subiect de interes in pregatirea tehnicienilor veterinari si a medicilor veterinari, multi dintre ei urmand o specializare in stomatologia veterinara.
Hrana si recompensele pentru animalele de companie includ acum proprietati fizice si nutritionale concepute special pentru imbunatatirea si mentinerea sanatatii orale. Majoritatea gamei de recompense includ o varietate larga dentara, care este conceputa pentru a fi oferita zilnic cu scopul mentinerii dintilor si gingiilor sanatoase.
Desi este in general recunoscut faptul ca curatarea fizica a dintilor cu ajutorul unei perii este cea mai buna metoda de protectie, abraziunea fizica oferita de crochete are, de asemenea, un efect benefic semnificativ. Fibrele din compozitia crochetelor patrund adanc intre dinti, asigurand o actiune de periere care stimuleaza si gingiile.
in ultimii 10 ani a existat, de asemenea, o crestere a numarului de recompense dentare disponibile. Multe includ ingrediente si aditivi care reduc cariile dentare, majoritatea promovand actiunea de masticatie care stimuleaza productia de saliva ajutand la combaterea substantelor care induc boli parodontale.
PLACA DENTARA BACTERIANA SI TARTRUL
Exista doua substante care adera la dinti si pot provoaca complicatii parodontale. Placa dentara este un reziduu lipicios format din bacterii si depozite alimentare care devine galben-brun pe masura ce se maturizeaza. Bacteriile excreta acizi care ataca smaltul protector al dintilor, provocand astfel carii dentare (cavitati) si inflamatia gingiilor.
Leziunile mici in gingii pot permite bacteriilor sa intre in fluxul de sange si sa suprime sistemului imunitar, ceea ce duce la probleme de sanatate secundare. Unele tulpini bacteriene produc, de asemenea, substante volatile, cum ar fi hidrogenul sulfurat, care creeaza un miros neplacut al respiratiei (halitoza). A doua substanta gasita pe dinti este tartrul. Dupa una sau doua zile, placa bacteriana incepe sa atraga saruri de calciu care creeaza o structura dura si abraziva la baza dintilor. Tartrul este foarte greu de indepartat prin mijloace fizice si implica, in general, o interventie chirurgicala, de aceea este de preferat prevenirea formarii acestuia. impreuna, placa bacteriana si tartrul induc dezvoltarea gingivitei.
VARSTA SI OBEZITATEA
Pe masura ce organismul imbatraneste, dintii si gingiile incep sa se deterioreze si sa devina mai susceptibile la atacuri bacteriene si chimice. Gingiile se micsoreaza si se retrag, expunand mai mult din dentina sensibila in cavitatea bucala.
Acest lucru poate face masticatia mai dureroasa pentru cainii si pisicile mai in varsta, ceea ce la randul sau reduce actiunea abraziva si agraveaza dezvoltarea placii bacteriene.
Prin urmare, este si mai important sa inspectam periodic dintii si gingiile animalelor noastre de companie geriatrice si sa efectuam controale veterinare periodice.
"Rolul vitaminei C in protejarea sanatatii dintilor si a gingiilor este necontestat. Se stie ca vitamina C imbunatateste mecanismele de aparare ale gazdei, pe langa efectul reducerii placii bacteriene."
STRATEGII NUTRITIONALE
Alaturi de actiunea fizica abraziva a boabelor crocante si efectul de stimulare a salivei prin masticatie, o serie de ingrediente si aditivi pot avea efecte benefice asupra sanatatii orale.
Substantele alcalinizante pot fi utilizate pentru a regla pH-ul cavitatii bucale si pentru a reduce mineralizarea placii bacteriene. O serie de extracte din fructe si legume, cum ar fi afinele si galbenelele, au activitati antimicrobiene si antioxidante puternice, care pot ajuta la reducerea proliferarii bacteriene, precum si la protejarea gingiilor impotriva atacurilor radicalilor liberi si hidroperoxizilor.
Vitaminele C si E, pot ajuta, de asemenea, la reducerea daunelor oxidative, cu o serie de studii clinice care arata de efecte
reduse ale gingivitei la pisici si caini atunci cand sunt hraniti cu diete care contin niveluri ridicate ale acestor vitamine antioxidante.
Vitamina C este importanta si in productia de colagen, care este necesar pentru a tine dintii ferm in loc si pentru a oferi structura gingiilor.